УкрРус

Не з нашої планети: 10 птахів, які вас здивують своїм виглядом. Фото

Не з нашої планети: 10 птахів, які вас здивують своїм виглядом. Фото

Якщо ви звикли бачити тільки українських птахів, то ці пернаті вас дуже здивують. Вкотре не перестаємо дивуватися фантазії природи. Більшість з тих, що потрапили в цю добірку виглядають так, ніби-то взагалі народилися не на нашій планеті.

Бородач

Бородач, або як його ще називають, ягнятник – птах із сімейства яструбиних. Єдиний вид в роді бородачів. Це досить великі птахи з розміром тіла 95-125 см. Їх вага може досягати 7,5 кг, а розмах крил у найбільших представників доходить до 308 см.

Бородачі живуть в основному в Передньій і Центральній Азії, також зустрічаються в Східній і Південній Африці і в Південній Європі. У Росії цих птахів можна зустріти на Кавказі і зрідка на Алтаї і в Саянах. Але всюди рідкісний через переслідування людиною.

Товстоклюва мурахоловка

Птах, відомий як "Мона Ліза пташиного царства" через товстого вигнутого дзьоба, схожого на загадкову посмішку. Кілька років тому він був повторно відкритий вченими в Колумбії після 40-річної відсутності.

Вивчення цього виду ускладнюється тим, що живуть вони в дуже важкодоступних тропічних лісах Венесуели і Колумбії. Саме з цієї причини з 1965 по 2004 рік цих птахів взагалі ніхто не бачив.

Малайський калао

Малайський калао – один з найбільших птахів-носорогів. Деякі екземпляри досягають в довжину 122 см і важать до 3 кг. Живуть в основному у вологих субтропічних лісах Малайського півострова, Суматри, Яви і Борнео. Основне середовище проживання – порослі лісом схили гір на висоті близько 1500 метрів.

Ще однією особливістю цих птахів є їх тривалість життя. Як правило, в неволі вони живуть по 35 років і навіть довше. Відомі поодинокі випадки, коли представники цього виду доживали до 90 років.

Гоацин

Птах, який своїм зовнішнім виглядом нагадує якогось стародавнього ящера. Не великий – близько 60 см. Живе в Екваторіальній Південній Америці від Колумбії до Болівії. Гоацини майже не літають, більшу частину часу тримаються на деревах і рідко спускаються на землю.

Цікавою особливістю цього виду є їх система перетравлення їжі. Все це відбувається за допомогою ферментації в великому зобу. Від цього гоацин володіє надзвичайно неприємним гнойовим запахом. Саме тому європейські поселенці Південної Америки називали гоацина "смердючим птахом". Крім того м’ясо гоацина має різкий затхлий запах, неїстівне і ніколи не вживається в їжу навіть тубільцями.

Китоглав

Китоглав, або як його ще називають, королівська чапля – дуже великий птах із роду лелекоподібних. У середньому його висота становить 1,2 м, а розмах крил досягає 2,3 м. Найголовніша відмінна особливість китоглавів – великий, схожий на дерев’яний черевик дзьоб, робить його вельми майстерним в рибній ловлі. У той же час, нічого іншого цим дзьобом птах робити не може. І якщо зі звичними кормами стає туго, йому загрожує голодна смерть.

Ще одна незвичайна особливість – очі китоглавів. Вони розташовані не з двох сторін черепа, як у більшості інших птахів, а в його передній частині. Через це він все бачить об’ємним. Батьківщина китоглавів – заболочені райони Африки. Не дивлячись на те, що ареал проживання птахів досить великий, окремі популяції дуже малі і розрізнені.

Південноамериканська гарпія

Великі хижі птахи з сімейства яструбиних. Довжина тіла гарпій доходить до 110 см, а розмах крил може перевищувати 2 метри. При цьому і важать птиці досить пристойно: до 9 кг. Як зрозуміло з назви, живуть ці яструби на рівнині в тропічних лісах Центральної і Південної Америки від Мексики до Бразилії.

У південноамериканських гарпій неймовірною великі і потужні лапи, які здатні тримати дуже велику вагу. Пальці озброєні довгими чорними кігтями. Тож не дивно, що з сіл ці хижаки інколи забирають невеликих поросят і ягнят.

Мускусна качка

На території колишнього СРСР цей птах широко відомий під назвою "Індокачка", що означає, нібито його гібридне походження від індика і качки. Насправді ж свою назву мускусна качка отримала від приписуваної старим особинам властивості виділяти в області м’ясисти= наростів на голові жир нібито з запахом мускусу.

Вперше мускусна качка була одомашнена ще древніми ацтеками. Пізніше цей птах був завезений спочатку в Африку, потім в Європу, Азію і Австралію, а також Росію. На територію колишнього СРСР мускусні качки були вперше завезені в 1981 році з НДР, а потім повторно в 1988 році з Франції.

Веєроносний вінценосний голуб

Досить великий птах із сімейства голубиних. Мешкає тільки в Новій Гвінеї, в основному в північній її частині. Довжина тіла до 74 см, маса до 2,5 кг. Вінценосні голуби вміють літати, але роблять це вкрай неохоче, лише в разі небезпеки. Велику частину часу проводять на землі, де збирають опалі плоди, насіння і ягоди.

Цей вид голубів потрапив до рідкісних і вразливих видів. Чисельність птахів повсюдно скорочується. В основному це відбувається через непомірне і неконтрольованої полювання заради пір’я, а також з-за руйнування їх природних місць мешкання – заболочених лісів і лісів з сагових пальм.

Кафрський рогатий ворон

Це найбільші птахи-носороги з усіх, що існують в світі. Довжина тіла у них може доходити до 129 см, а вага до 6,2 кг. Основний ареал їх проживання – африканська савана, на південь від екватора. Велику частину часу вони проводять на землі, збирають їжу, повільно ходячи по савані.

Крім того, що вони є найбільшими птахами-носорогами, вони ще й єдині справжні хижаки в рамках цього сімейства. Харчуються кафрські рогаті ворони членистоногими і комахами: кониками, жуками, термітами і навіть скорпіонами. Втім, в сухий сезон, цілком можуть добути навіть білку, молодого зайця або мангуста.

Королівський гриф

Найяскравіший вид з усього сімейства американських грифів. Населяє Південну Америку. Цікаво, що його латинська назва Sarcoramphus papa походить від того, що в поєдинках з іншими грифами за падаль, цей вид, як правило, виявляється переможцем.

Королівські грифи – досить великі птахи. Їх тіло може досягати розміру в 85 см, а вага доходити до 4,5 кг. Розмах їх крил становить близько 2 метрів, тому гриф в польоті справляє сильне враження.

Присоединяйтесь к группам "Обозреватель Путешествия" на Facebook и VKontakte, следите за обновлениями!

Наши блоги